söndag 7 oktober 2012

Tebladets innehåll

Ett färskt teblad består av cirka 90% vatten. Torrvikten i ett teblad består normalt av (ungefär, och förenklat):

  • 30-45% Tanniner/polyphenoler 
    • Flavanoler: antioxidanter, signifikanta i oxideringsprocessen (påverkar både färg och smak)
    • Flavonoler: antioxidanter
    • Anthocyaniner: pigment, finns också i bl.a. bär (blåbär, hallon, m.fl.)
    • Phenolsyror: smakar strävt och beskt 
  • <5% Alkaloider
    • Koffein/tein: bitter smak; uppiggande
  • 20% Protein och aminosyror
    • Aminosyror: vissa smakar sött/umami; teanin är uppiggande
    • Protein: finns i högre halter än fria aminosyror; har stor del i smak, speciellt i degraderade former (t.ex. till aminosyror eller 
  • 30-45% Sockerarter
    • Monosackarider: söta (men i låga nivåer)
    • Polysackarider: smakar ingnting (men kan brytas ner till kortare, söta sockerarter)
    • Cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin: ger struktur
  • <5% Lipider 
    • Fetter spelar sällan del i te, och kommer inte ut i den färdiga brygden, men i produktionen av vissa teer (spec. rullade oolong) är processningen delvis designad för att degradera lipider till mer aromatiska ämnen.
  • 0,5% Klorofyll
  • 5% Minerala salter: bl.a. fluor; lågt i natrium 
  • Flyktiga ämnen 
    • Extremt låga vikter, men ofta viktiga för aromen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar