- 30-45% Tanniner/polyphenoler
- Flavanoler: antioxidanter, signifikanta i oxideringsprocessen (påverkar både färg och smak)
- Flavonoler: antioxidanter
- Anthocyaniner: pigment, finns också i bl.a. bär (blåbär, hallon, m.fl.)
- Phenolsyror: smakar strävt och beskt
- <5% Alkaloider
- Koffein/tein: bitter smak; uppiggande
- 20% Protein och aminosyror
- Aminosyror: vissa smakar sött/umami; teanin är uppiggande
- Protein: finns i högre halter än fria aminosyror; har stor del i smak, speciellt i degraderade former (t.ex. till aminosyror eller
- 30-45% Sockerarter
- Monosackarider: söta (men i låga nivåer)
- Polysackarider: smakar ingnting (men kan brytas ner till kortare, söta sockerarter)
- Cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin: ger struktur
- <5% Lipider
- Fetter spelar sällan del i te, och kommer inte ut i den färdiga brygden, men i produktionen av vissa teer (spec. rullade oolong) är processningen delvis designad för att degradera lipider till mer aromatiska ämnen.
- 0,5% Klorofyll
- 5% Minerala salter: bl.a. fluor; lågt i natrium
- Flyktiga ämnen
- Extremt låga vikter, men ofta viktiga för aromen.
söndag 7 oktober 2012
Tebladets innehåll
Ett färskt teblad består av cirka 90% vatten. Torrvikten i ett teblad består normalt av (ungefär, och förenklat):
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar